Basketbal in Nederland

Basketbal is een populaire sport in Nederland. Hoewel het niet even groot is als voetbal, zijn er nog steeds veel fans die wekelijks de NBA volgen. Wat verreweg de grootste competitie is voor professioneel basketbal.

De meeste gokkers die willen wedden op basketbal, kiezen daarom de NBA. Dit komt doordat er verschillende soorten weddenschappen worden aangeboden voor elke wedstrijd. Nederland heeft ook zijn eigen basketbalcompetitie. Deze wordt georganiseerd door de Basketball Bond.

In totaal zijn er 3 nationale competities voor professioneel basketbal, namelijk de BNXT League, Women’s Basketball League en rolstoelbasketbal. Verder is er natuurlijk het nationale team dat meedoet aan de Europese kampioenschap, wereldkampioenschap en de Olympische spelen.

Hoewel Nederland vaak wordt gezien als het land van de reuzen, is het niveau van basketbal heel laag. Op het moment staat Nederland op de wereldranglijst op de 47ste plek. Ook op de Europese ranglijst staat Nederland op de 47ste plek. Het is dus duidelijk dat het kwaliteit niet zo hoog ligt.

Verder hebben maar 7 Nederlandse spelers ooit gespeeld bij de NBA. De meest succesvolle speler was wellicht Rik Smits. Hij heeft tussen 1988 tot 2000 gespeeld voor de Indiana Pacers. Destijds werd hij ook wel “The Dunking Dutchman” genoemd. Hij was een erg succesvolle individuele speler en werd zelfs opgeroepen tot het NBA All-Star team in 1998.

Maar Rick Smits wist geen titels te winnen met de Indian Pacers. De enige Nederlandse NBA-kampioen is Francisco Elson. Hij werd kampioen in 2007 met de San Antonio Spurs. In dat seizoen had hij een belangrijke rol binnen het team. Hij heeft 70 wedstrijden gespeeld en mocht 40 keer de wedstrijd beginnen.

Alles bij elkaar genomen is basketbal nog steeds een relatief kleine sport gebleven in Nederland. De paar individuele successen die spelers hebben gekend, is niet vertaald naar meer fans.